Podstranska pisanica

Vrijeme čitanja:2 min, 30 sec

Izložba na otvorenom Pisanica je simbol novog života i Isusovog uskrsnuća. Ona ima simboličko značenje kroz kolorit i motive. Tradicija je uzeta iz poganskih običaja, a bojala se prirodnim bojama. U Hrvatskoj pisanice su duboko ukorijenjene u tradiciju. Pretpostavlja se< da se temelji na raširenom vjerovanju da je svijet nastao iz jajeta. Uz to mnogi narodi je smatraju simbolom periodične obnove prirode i ponovnog rođenja. Simbol vječnog života je simbol u kršćanstvu, što ga je Isus uskrsnućem omogućio ljudima. Zahvaljujući dobroj suradnji s općinom Podstrana i Turističkom zajednicom općine Podstrana došlo je do ovog projekta. Pisanice koje šire radost Uskrsa krasile su trgove, šetnice, galerije diljem Europe pa i naše zemlje. Podstranska pisanica bit će svečano predstavljena u subotu, 09.04., dan uoči svetkovine Cvjetnice, na šetnici u Podstrani – Strožanac, koju će sa juga oplakivati more, a sa istoka rijeka Žrnovnica. Cvjetnica ili Nedjeljne Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, i slavi se u nedjelju prije Uskrsa kao uvod u Veliki tjedan.Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, u dane prije Pashe (spomen na izlazak koji je izbavio Hebreje iz egipatskog ropstva). Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama

rasprostirajući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu. “A Isus nađe magarčića i sjedne na njega što je pisano: Ne boj se, kćeri Sionska evo kralj tvoj dolazi jašući na mladetu magarčinu!” Klikni iz sveg grla kćeri Sionska! Viči od radosti, kćeri Jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu mladetu magarčinu! On će istrijebiti kola iz Efrajima i konje iz Jeruzalema: on će istrijebiti luk ubojni, on će navijestiti mir narodima i vlast će mu se prostirati od mora do mora i od Rijeke do rubova zemlje. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija sa blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Evo naše podstranske pisanice koja slavi sve ove događaje prethodno opisane. Kao što sam već napisao projekt ovog uskršnjeg događaja i njen načelnik prof. Mijo Dropuljić, te Turistička zajednica općine Podstrana sa direktoricom ureda, gđa. Zdravka Švenda. Likovna udruga Ante Kaštelančić je realizirala ovaj projekt radeći na njemu više od mjesec dana. Četiri likovna umjetnika su oslikali pisanicu koja je visoka 2,06 x 150 cm i podijeljena na 32 polja koja podsjeća na globus sa meridijanima i paralelama.

Motivi su Podstrana i njeno uže okruženje. Oslikavanje je trajalo više od 200 sati, a oni koji su to odradili su: Anamarija Kahrić, Tonči Erceg, Andrija Jakelić-Rape i Duško Aničić. Siguran sam da je ovo jedna od najljepših pisanica, likovno – kompozicijski, koloristički, znalački osmišljena. Zato sam u podnaslovu ovog osvrta napisao ‘izložba na otvorenom’. Vjerujem da će se ovo vrijedno umjetničko djelo biti zaštićeno, od svih loših namjera. Drugi dio ovog događaja bit će pisanica manjeg formata za kojeg je zadužena članica naše udruge Mirjam Ćaleta i njena ekipa i tako ćemo obogatiti centralnu pisanicu pod Perunom.

Sretno
Sretno
0 %
Tužno
Tužno
0 %
Oduševljeno
Oduševljeno
0 %
Dosadno
Dosadno
0 %
Ljuto
Ljuto
0 %
Iznenađujuće
Iznenađujuće
0 %

Prosječna ocjena

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)