Perspektiva podstranskog turizma

Vrijeme čitanja:5 min, 3 sec

Početak sezone 2022. dobra je prigoda da se osvrnemo na ostvarenja u prethodnim sezonama i na turističke planove za budućnost, jer je turizam i dalje jedna od najvažnijih grana gospodarskog i društvenog života naše općine.

Dvogodišnje pandemijsko razdoblje iza nas je. Prebrodili smo ga onako kako smo znali i umjeli; s obzirom na to da smo svi bili zatečeni i bez ikakva praktična iskustva, moglo bi se reći da smo iz ovoga mnogo naučili i osnažili se.

Kao direktorica Turističke zajednice, a i osobno, dijelim optimizam svih hrvatskih turističkih djelatnika da će ova sezona biti obilježena uzlaznom putanjom pokazatelja uspješnosti – i mi se na pragu ovogodišnje sezone s punim pravom nadamo preokrenuti negativan trend što smo ga po svim statističkim parametrima ovih posljednjih dviju godina bilježili. Nadamo se, naime, većoj popunjenosti u lipnju i u rujnu te vjerujemo da bismo mogli podići dosadašnji rekord od 660 000 noćenja na barem 700 000.

Naše su pripreme za ovogodišnju sezonu bile sadržajne i inovativne. Radili smo sve vrijeme, osmišljavajući i provodeći projekte usmjerene ne samo na korist svakog našeg gosta, nego i svih turističkih djelatnika, bilo onih koji se bave neposrednim turističkim djelatnostima, bilo onih koji su u turizam uključeni posredno. Time se još jednom pokazalo da su sve društvene i gospodarske aktivnosti međusobno isprepletene i tijesno povezane dinamičnim povratnim vezama.

Pratili smo globalna kretanja suvremenog turizma, a osobito njegove kulturno, tehnološki, ekološki i zdravstveno prihvatljive trendove. Nastojali smo ih uskladiti s našom vlastitom dosadašnjom praksom jer se ta praksa pokazala dobrom budući da je zahvaljujući njoj naša općina stekla prepoznatljiv imidž poželjnog turističkog odredišta.

Izdvojila bih tri teme kojima smo posvetili osobitu pozornost. To su tematske staze, cikloturizam i digitalno nomadstvo. Kad se ovako navedu u jednoj rečenici izgledaju raznorodne i naizgled nepovezane, no u stvarnosti je upravo obratno. U njihovom zajedničkom nazivniku stoji ekološki i kulturno osviještena suvremena tehnologija.

Četiri tematske staze koje uređujemo spajaju u smislenu cjelinu našu morsku obalu, lijevu obalu Žrnovnice i padine Peruna, a uz to se upotpunjuju sa stazama u Žrnovnici i Srinjinama (Put sv. Jure i Dioklecijanov put) koje je uredila Turistička zajednica Grada Splita. Posebnu smo pozornost posvetili lokalitetima koji do sad nisu bili nikako prezentirani: prapovijesni lokalitet Babinu stinu, u blizni kojega planiramo urediti vidikovac i photopoint, te lokalitete iz praslavenske baštine na području naše općine, Zmijski kamen i vrhove Peruna. S ovim je neizravno skopčana nadogradnja penjališta na Perunu i via ferrate koji iz godine u godinu bilježe sve veću posjećenost.

Cikloturizam je već odavno u cijelom svijetu u stalnome porastu, kako po broju korisnika, tako i po vrstama sadržaja koji ga podupiru i unaprjeđuju njegovo korištenje. Krajobrazna, povijesna i prirodna raznolikost naše općine itekako ide u prilog tom vidu turističke, rekreativne i sportske aktivnosti. Biciklističke staze u našoj općini dio su projekta ciklo-staza Splitske rivijere istok i zapad, u koje su uključene turističke zajednice grada Kaštela, grada Omiša, općine Dugi Rat, općine Marina, grada Trogira, općine Okrug, općine Šolta, općine Podstrana, grada Solina i općine Seget. Cilj je ovog projekta razvoj proizvoda cikloturizma na kojima će odredišta Splitske rivijere istok i zapad graditi svoju konkurentnost s ciljem povećanja broja dolazaka i noćenja odnosno zauzetosti smještajnih kapaciteta, te povećanje prihodau terminima predsezone i posezone.

Na temelju sporazuma o suradnji svih uključenih dionika, koordinirano se pristupa uređenju i

prilagodbi infrastrukture, standardizaciji i kategorizaciji biciklističkih staza, njihovom trasiranju i umrežavanju, jedinstvenom označavanju, redovitom održavanju i signalizaciji te izradi biciklističkih karata. Segmentiraju se i standardiziraju smještajni kapaciteti za proizvod Cikloturizma (Bike hotel, Bike boutique hotel, Bike & bed), izrađuju se oznake smještajnih kapaciteta za cikloturiste, uključuju se zainteresirani pružatelji usluga za cikloturiste u predmetnim destinacijama te nositelji i pružatelji sadržaja i usluga u blizini staza (konobe, restorani, uljare, vinarije), kao i prezentacija sakralnih objekata, arheoloških nalazišta, prirodnih atrakcija i odmorišnih punktova. Kreiraju se promotivni materijali, brošure za cikloturiste, web-stranice, promotivne aktivnosti i drugo, organiziraju se specijalizirane cikloturističke manifestacije, kao i edukacija u vidu izdavanja Bike-vodiča, Bike-experta i Bike specijalista te obuka i informiranje domaćeg stanovništa o sigurnosti vožnje biciklima na prometnicama.

Staze su u okviru ovoga projekta razvrstane u cestovne, obiteljsko-rekreativne ciklo-staze te staze za brdski biciklizam (MTB). Mi u Podstrani uređujemo, označujemo i trasiramo 89,1 km cestovnih ciklo-staza, 38,3 km rekreativnih, odnosno trekking ciklo-staza te dvije brdsko-biciklističke staze, jednu od 14 km, drugu od 28,4 km.

Treća su tema digitalni nomadi. U svijetu je danas preko 35 milijuna digitalnih nomada. Splitsko je područje po popularnosti drugo u Hrvatskoj, a 122. u svijetu. S tim u vezi ugostili smo predavača g. Tomislava Pancirova, inače najpoznatijeg digitalnog nomada u Hrvatskoj, konzultanta za digitalne komunikacije koji je radio s najvećim klijentima u regiji te koji je ovog travnja to svoje znanje i iskustvo podijelio s nama. Njegov je fokus na personaliziranoj edukaciji, strateškom pozicioniranju i brendingu putem digitalnih kanala te na stvaranju kvalitetnog sadržaja na društvenim mrežama.

S Kulturnim ljetom nastavljamo i ove godine. Bit će bogato, sa sadržajima za svačiji ukus. Na programu su, kao i uvijek do sad, kazališne predstave, pjesničke večeri, Art festival, muzičke večeri u Cindrovim dvorima, Večer klapske pisme, koncerti

klasične glazbe u sakralnim objektima, zatim Open air cinema i dječje predstave, Music night by dj (gin fest), Likovna kolonija te raznovrsne zabavne i gurmanske fešte: Za poljičkim stolom na Sportskom centru Petričevo, tematske večeri u Sv. Martinu, Ribarske večeri duž cijele rivijere, Fešta od uja, Dječji sportski vikend, Večer praske i tako dalje.

Kao Turistička zajednica, mi tijesno surađujemo s našom općinskom vlašću, sa županijskom turističkom zajednicom te s našim iznajmljivačima, ugostiteljima, vlasnicima agencija te dionicima i promotorima drugih turističkih aktivnosti. Također smo, kao servis, stalno na raspolaganju svim našim gostima, domaćima i stranima te u tom smislu, budući da smo iz Strožanca ured preselili na novu adresu, ovo ljeto otvaramo u Strožancu Turističko-informativni centar, kako bi svima fizički olakšali pristup informacijama.

Potaknuti dosadašnjim pozitivnim iskustvom, koje je ujedno i naša obveza i naša nagrada, optimistično ulazimo u ovogodišnju turističku sezonu te svima koji su uključeni u mrežu naših djelatnosti želim da im bude uspješna.

Sretno
Sretno
0 %
Tužno
Tužno
0 %
Oduševljeno
Oduševljeno
0 %
Dosadno
Dosadno
0 %
Ljuto
Ljuto
0 %
Iznenađujuće
Iznenađujuće
0 %

Prosječna ocjena

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)