Od 5 PLUS do kvarteta Porat

Vrijeme čitanja:3 min, 9 sec

Za nas starije, dovoljno je reći 5 Plus. Prva je to pop grupa u  Podstrani registrirana 1970. godine na inicijativu dvojice turističkih djelatnika Miljenka Žanića i Boška Barića, ujedno i i članova Hrvatskog katoličkog glazbenog društva Podstrana (HKGD Podstrana). VIS 5 PLUS  započeo je s radom pod vodstvom maestra Miroslava Primažića u sastavu: Miljenko Žanić, Boško Barić, Radoslav Bakota, Mladen Žanić i Željko Erceg. Vremenom se postav mjenjao i popunjavao novim članovima. Neki su muzičari odlazili a neki su drugi dolazili; Tomislav Kaštelančić, Josip Car, Ante Dumičić, Nikša Erceg i Nada Božiković (djevojačko Nazor).

Na nekoliko proba došao je i tadašnji  župnik don Zdravko Čulić koji je svirao harmonij ali zbog velikih obveza u župi i početku izgradnje nove župske crkve nije mogao nastaviti. Povremeno su u sastavu nastupali i braća Adorić  i bas gitarist Mile Iskrić.  Grupa je u početku bila isključivo instrumentalni sastav bez elektroničkih instrumenata i ozvučenja nastupajući ljeti na otvorenim terasama a zimi u novoizgrađenom društvenom domu u Svetom  Martinu. Često se nastupalo i u drugim mjestima u našem širem i bližem  okruženju.

Polako se je nabavljala potrebna oprema  sredstvima  uglavnom Turističkog društva i prihoda od prodaje ulaznica. U svakom slučaju, u Podstrani je uvijek bilo svirke a pogotovo ljeti kad je Podstrana bila prepuna stranih turista i gostiju iz bliže okolice. U desatak lokalnih odmarališta, novootvorenom velikom hotelskom centru Lav i već zavidnom broju iznajmljivača uglavnom soba, plesnjaci su svako veće odisali šušurom, pjesmom, mladošću, ljubavlju i životom u punom smislu te rijeći. Romantične ljetne noći i još lijepše srceparajuće pijesme, budile su emocije  u svima koji su uživali u toj glazbi, plesu promenadi ili u zagrljaju…..

Nažalost, današnji rokeri i reperi ne mogu niti znaju probuditi takvu emociju niti pružiti zadovoljstvo uživanja u pjesmi. Osvrtom unatrag,  sa sjetom se spominjemo tadašnjih domaćih skladatelja, muzičara, svjetskih zvjezda, koji su pjsmom bili među nama poput Robića, Vice, Olivera, Miše, Elvis Presley, Ray Charles, Janis Joplin, Bob Dylan, The Beatlesai itd., itd.  Zasigurno je emocija koju donose –evergreen pjesme doprinjela zbližavanju i demografskom napretku naše Podstrane. Današnji plesnjaci „na daljinu“ ili „svak za se“ ne vode k tom cilju. Kako kome, svaka  glazba može biti ugodna, ali neka vrlo snažno budi emocije a neka nikako.

Vis Tamaris

Osamdesetih je godina opet od članova HKGD Podstrana, osnovan novi vokalno-instrumentalni sastav- VIS TAMARIS koji je svojim ponovo melozvučnim pjesmama punio naša srca radošću i toplinom.

Vis Tamaris Članovi tog sastava bili su; Ante Šarić, Stipe Grubiša, Mladen Žanić, Damir Božiković i Damir Luketa koji i dan danas samostalno nastupa na ljetnim pozornicama Podstrane te povremeno snima vlastite glazbene numere. Nakon nekoliko godina od tog je sastava nastao TRIO TAMARIS  u sastavu; Mladen Žanić i braća Željko i Nikša Erceg. Povremeno im se pridruživao, gostujući na koncertima violinist i trubač Enver Haliti, a neko je vrijeme dijelom grupe bio i solo-gitarist Denis Matan i bubnjar Tomislav Božiković.

Nakon Domovinskog rata ponovno je od članova limene glazbe formiran VIS SUMMER TIME koji su nas tijekom sljedeće četiri godine zabavaljali na ljetnim pozornicama Podstrane. Članovi su bili: Antonio Vrbatović, brat i sestra Luka i Marijeta  Bakota, Martin Car, Duje Čoko i Joško Žanić.

Vis summertime
Kvartet Porat

Da Podstrana ne ostane bez pjesme potrudila su se braća Željko i Nikša Erceg (opet članovi limene glazbe) uz suradnju Branka Batinića, Nediljka Marevića a poslije i Luke Bakota osnovavši KVARTET PORAT koji još povremeno nastupa. Kako vidimo, naše  HKGD Podstrana bilo je i ostalo rasadnik muzičara i nositelj kompletne glazbene kulture u Podstrani. Kroz cijelo je stoljeće pa i duže, njegovana  tradicija i ljubav prema glazbi i glazbenoj baštini, počevši od limene glazbe do svih vokalno instrumentalnih sastava, pučkih pivača, zborova i klapa.  

Sretno
Sretno
0 %
Tužno
Tužno
0 %
Oduševljeno
Oduševljeno
0 %
Dosadno
Dosadno
0 %
Ljuto
Ljuto
0 %
Iznenađujuće
Iznenađujuće
0 %

Prosječna ocjena

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)