Projekt “PETRIĆEVO” – budući centar Podstrane

Vrijeme čitanja:3 min, 0 sec

Obuhvat površine 9.630 m2 nalazi se sjeverno od državne ceste D8 (Split-Omiš). Obuhvat je s južne, istočne i zapadne strane oivičen javnim prometnicama s terenom koji u blagom padu od sjeverozapada prema jugoistoku.

Kompozicijski, kompleks je zamišljen kao niz građevina koje između sebe formiraju javnu površinu, odnosno Gradski trg. Ovakva reprezentativna javna površina u Općini Podstrana u ovom trenutku ne postoji, pa je projektirani kompleks zamišljen kao novo središte, odnosno novi vizualni identitet mjesta.

Funkcionalno, kompleks okuplja različite sadržaje koji čine javni život mjesta: administrativni prostori Općine Podstrana, poslovni prostori za najam, javne pješačke površine, trgovina te pripadajući garažno-parkirni prostori. Postojeći prirodni blagi nagib državne ceste D8 od zapada prema istoku iskorišten je kako bi se na dvije razine kompleksa omogućio ulaz na razini terena.

Jugoistočni ugao (8m.n.m.) Je na nivou trgovine, jugozapadni ugao (10m.n.m.) Je na nivou Trga

Opisi prema nivoima (etažama):

Nivo -1:
Natkriveni garažno-parkirni prostori

Nivo 0:
U istočnom dijelu, u razini terena smještena je trgovina. U zapadnom dijelu nalaze se otvoreni, djelomično natkriveni garažno-parkirni prostori. Ulaz u trgovinu omogućen je i s vanjskog prostora i iz unutarnje garaže.

Nivo +1 (trg):
Nivo se u zapadnom dijelu nalazi na razini terena, odakle se s javne prometnice pristupa na glavni trg. Sa zapadne strane trga nalaze se prostori uprave Općine. Na trgu su smješteni i poslovni prostori. Otvoreni prostor između poslovne građevine i prostora uprave koncipiran je kao trg. U sjevernom dijelu trga je otvorena natkrivena tržnica. Na gornjim nivoima su smješteni su prostori općinske uprave i poslovni prostori

Obuhvat je s južne, istočne i zapadne strane omeđen javnim prometnicama. Po sjevernom rubu obuhvata projektirana je interna prometnica koja povezuje postojeće prometnice s istočne i zapadne strane. Sukladno prometnom rješenju, glavni kolni pristupi kompleksu predviđeni su javnom prometnicom s jugozapadnog i jugoistočnog ugla. Pješački pristupi na trg projektirani su s južne, istočne i zapadne strane, na razini terena.

Za potrebe novih sadržaja kompleksa predviđena je rekonstrukcija i semaforizacija križanja s državnom cestom D8, pri čemu će u jugozapadnom uglu obuhvata biti izvedena dodatna treća traka za lijevo, odnosno desno skretanje prema centru.

Nosiva konstrukcija je kombinacija monolitne armiranobetonske i predgotovljene montažne konstrukcije. Pročelja reprezentativnih prostora administracije, poslovnih prostora i trgovačkih prostora bit će izvedena u kombinaciji staklenih površina i ventiliranih pročelja. Prostori su klimatizirani i ventilirani (visoko učinkoviti sustav toplinskih pumpi zrak-voda). Sustavi su smješteni na krovu.

Reprezentativne javne podne površine bit će popločane kamenom i betonskom galanterijom.

Dijelovi javnih površina bit će ozelenjeni autohtonim biljem. Uz južni, istočni i zapadni rub predviđeni su drvoredi.

Površina obuhvata: 9630 m2

Bruto površine po nivoima:

Nivo -1:
Kolne površine i parking 5990 m2 (broj parkirnih mjesta za osobna vozila: 260)

Nivo 0:
Trgovina 1700 m2, kolne površine i parking 4950 m2 (broj parkirnih mjesta za osobna vozila: 140, broj parkirnih mjesta za gospodarska vozila: 12).

Nivo +1:
Uprava (administracija općine) 580 m2, poslovni prostori 1140 m2, pješačke površine (trg) 2130 m2, vanjska natkrivena tržnica 800 m2, kolne površine i parking 1200 m2, broj parkirnih mjesta za osobna vozila: 25

Nivo +2:
Uprava (administracija općine) 450 m2, poslovni prostori 1140 m2

Nivo +3:
Uprava (administracija općine) 350 m2, poslovni prostori 300 m2

Nivo +4:
Uprava (administracija općine) 300 m2

Nivo +5:
Uprava (administracija općine) 300 m2

Bruto zatvorene površine po namjenama:

  • Trgovina 1700 m2
  • Uprava (administracija općine) 1980 m2:
  • Poslovni prostori 2580 m2 (banka, trgovine, pošta, ugostiteljstvo, uredi, usluge, prostori za najam)

Bruto otvorene natkrivene površine po namjenama:

  • Kolne površine i parking na nivo -1: 5990 m2
  • Kolne površine i parking na nivo 0: 4950 m2
  • Tržnica na nivo +1: 800 m2

Sretno
Sretno
0 %
Tužno
Tužno
0 %
Oduševljeno
Oduševljeno
0 %
Dosadno
Dosadno
0 %
Ljuto
Ljuto
0 %
Iznenađujuće
Iznenađujuće
0 %

Prosječna ocjena

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)